Isot murrokset tulevat pienin askelin. Ensin niitä ei huomaa, hetken päästä niille nauretaan ja kohta onkin jo myöhäistä.
Kuuluisia viimeisiä sanoja lausutaan yhä uusilla aloilla. Kodak kompuroi digitaalisen valokuvan murroksessa, Netflix ei uhannut videovuokraamoja vielä muutama vuosi sitten ja nyt halpabussivuorot yllättäen kääntyvätkin jo uhasta mahdollisuuksiksi kotimaiselle toimialalle.
SEK & Greyn luova johtaja Anssi Järvinen totesi viime viikolla, että mainosala kohtaa saman murroksen, jonka monet toimialat ovat jo käyneet läpi. Asiakastarpeet ovat muuttuneet uusien medioiden ja viestintätapojen myötä siten, että nykyinen mainosalan toimintarakenne ei enää toimi.
Mainostoimisto ei pysty palvelemaan asiakkaitaan pitämällä listoillaan suurta joukkoa ammattilaisia. Palveluntarjoajien täytyy muuntua asiakaslähtöiseksi, jossa luova johtaja pienen ydintiimin kanssa kokoaa verkostostaan projektitiimin asiakkaan tarpeiden pohjalta. Kilpailussa ei kohta enää pärjää, jos tarjottavana on vain niitä resursseja, jotka sattuvat talon sisällä olevan juuri sillä hetkellä vapaana.
Valmistuspuolella sama on käyty läpi jo kauan sitten. Nike tai Apple ei omista tehtaita. Ne keskittyvät tiettyyn arvoketjun osaan ja ulkoistavat loput. Zara (Inditex) taas pystyy tuomaan uusia vaatteita kuluttajille kahden viikossa. Alan normaali valmistussykli on lähempänä kuutta kuukautta.
Olennaista on kyseenalaistaa ja ymmärtää oma ydinosaaminen. Vielä tärkeämpää on tiedostaa miksi asiakas ostaa juuri meiltä. Mitkä tekijät saavat asiakkaat ostamaan meidän tuotteita kilpailijoiden sijaan?
Yllättävän monessa yrityksessä näihin kysymykseen ei osata vastata. Vielä harvempi miettii aktiivisesti kuinka heidän pitäisi uudistua tai jopa kannibalisoida omaa bisnestään.
Joskus on parempi, että alkaa kilpailemaan itsensä kanssa kuin antaa lopulta jonkun muun tehdä sen. Microsoftilla oli pitkään sisäinen ohje, joka kielsi omien päätuotteiden kanssa kilpailun. Tämä antoi kilpailijoille lähes avoimet kädet tuottaa parempia ratkaisuja, joista asiakkaat olivat valmiita maksamaan. Nyt Microsoft on luopunut tästä ohjeistuksesta–olennaista on vain tyytyväiset asiakkaat.
Ei liene sattumaa, että Facebookin perustaja Marc Zuckerberg aloitti julkisen lue kirja kahdessa viikossa kampanjan Moisés Naímin teoksella The End of Power. Facebook syrjäyttää vanhoja toimialoja, mutta samalla kohtaa myös itse oman markkinavoimansa epävarmuuden.
Pienet, ketterät toimijat voivat muutamassa vuodessa mullistaa aikaisempia toimintatapoja. Kilpailulta suojautuminen julkisen vallan sääntelyn, tukiaisten ja kilpailunesteiden taakse on myös yhä vaikeampi tie hakeutua turvasatamaan.
Monesti jäljelle jää vain vaihtoehto pyrkiä pysymään hereillä ja olla rehellisesti kilpailijoitaan parempi tarjoamalle asiakkaille jatkuvasti ylivoimaisia ratkaisuja.
Kuva: Flickr / Liliana Saeb