Liiketoiminta on harvoin rakettitiedettä. Asiakkaalla on ongelma ja yrityksellä on ratkaisu. Jos tarve on riittävän polttava ja tärkeä, oikeasta ratkaisusta ollaan valmiit maksamaan.
Kyseessä on siis ongelman kuvauksen ja siihen sopivan ratkaisun yhteensovittaminen. Yksinkertaista? Teoriassa kyllä, mutta käytännöt tuntuvat vaihtelevan.
Tieteessä käytetään Occamin partaveistä, jonka perusteella pyritään löytämään mahdollisimman yksinkertainen ja taloudellinen ratkaisu ongelmaan. Eli monimutkaisuus on turhaa, ellei se auta lopputuloksessa merkittävästi.
Osaatko selittää yksinkertaisesti tarhaikäiselle mitä yrityksesi tekee ja miksi? Entä jos kysyt asiakkaalta yrityksesi strategiasta tai positioinnista, saatko vastauksesi sen mitä sisäisissä suunnitelmissa on määritelty?
Yksinkertainen viesti on vahva. Jos pystyt määrittämään yhden asian tai tilanteen, jossa ratkaisusi on ylivoimainen ja asiakkaasi muistaa sen, olet vahvoilla. Epämääräisyys ei palvele ketään.
Jos yrityksellä tai sen työntekijöillä on vaikeuksia kertoa mitä he tekevät tai missä tilanteissa he ovat parhaimmillaan asiakkaan auttamiseksi, mitä voi odottaa asiakkaalta?
Kuinka työntekijät voivat puhaltaa yhteen hiileen, jos kellään ei ole käsitystä missä hiili on tai milloin siihen pitäisi puhaltaa? Yksinkertaistaminen ei tee autuaaksi. Sillä ei ole myöskään itseisarvoa.
Tyhmät ratkaisut tai hölmöt kiteytykset ovat juuri niitä, vaikka ne osaakin esittää selkeästi. Vahva viesti toimii, kun se on hiottu ja siitä on poistettu kaikki turha. Veistos on valmis, kun siitä on poistettu ylimääräinen.
Leikkuria voi huoletta käyttää monella yrityksen osastolla. Turhan ja epämääräisen karsiminen kirkastaa ja selkeyttää. Helppoa se ei välttämättä ole, mutta lopputulos on sen arvoinen.
Sen saattavat jopa ymmärtää asiakkaat ja yrityksen viiteryhmät, toivottavasti.
No Comments