Monelle yrittäjälle hallitus on vain pakollinen paha. Sinne on kerätty tutut tai kokouksia pidetään vain muodon vuoksi.
Pitkään yhdessä toimineet yrityksen omistajat ja samalla yrityksen avainhenkilöt ovat kuin avioliittopari, joka tuntee ja tietää hyvät ja huonot puolet jo etukäteen. Yllätyksiä voi toki tulla, mutta kuviot ovat aika selvät.
Näihin seesteisiin tilanteisiin voi liittyä pahojakin konflikteja ja patoutunutta mielipahaa, joka jää kaivelemaan. Nämä heijastuvat yrityksen henkilökuntaan, asiakkaisiin ja yrityksen kehitykseen.
Ilman ulkopuolista katalyyttiä asiat harvoin ratkeavat ja lukot aukeavat. Pahimmassa tapauksessa tiet lopulta eroavat osakkaiden tai toimivan johdon välillä ovet paukkuen. Konflikti ratkeaa ja paine purkautuu.
Toinen tapa on rakentaa yrityskulttuuri, jossa haetaan aktiivisesti ulkopuolista näkemystä ja osaamista täydentämään omia taitoja ja kyvykkyyksiä. Haastaminen ja tavoitteiden asetanta on helpompaa, kun verrokit tulevat talon ulkopuolelta.
Kyseenalaistaminen ja parhaan saatavissa olevan asiantuntemuksen hyödyntäminen ei ole osoitus heikkoudesta. Päinvastoin, se vahvistaa yrityksen kykyä selviytyä ja ratkaista eteen tulevia haasteita.
Ulkopuolisen avun hyödyntäminen vaatii kuitenkin oikean tahtotilan ja uskallusta. Halun menestyä ja tulla paremmaksi tulee voittaa epäilykset ja mahdolliset heikkoudet, joita jokaisen yrityksen ja henkilön toiminnasta eittämättä aina löytyy.
Todellista vahvuutta on pyytää muilta apua ja asettaa itsensä alttiiksi. Lopulta näin käy jokaiselle yritykselle kuitenkin. Markkinavoimia vastaan voi hetken taistella, mutta asiakas on armoton. Se päättää mihin euronsa kantaa ja kenen yritysten kanssa asioi jatkossa.
Kuva: Flickr / Kate Ter Haar
No Comments