Digitaalinen valuutta Bitcoin nousi monen tietoisuuteen tämän vuoden alussa hurjan hintarallinsa ansiosta. Vaihtopaikkojen volyymit nousivat yli kapasiteetin ja hinta kymmenkertaistui muutamassa viikossa.
Saksassa Bitcoin on määritelty jo yksityiseksi rahaksi ja Thaimaa toisaalta pitää sitä vielä tällä hetkellä täysin laittomana. James Cox on kirjoittanut oppaan virtuaalivaluuttaan yhteiskunnallisesta näkökulmasta.
Bitcoinin teknologiaan kirja ei syvenny kuin muutaman rivin verran, joten mistään nörttien oppaasta ei ole kyse. Sen sijaan rahan olemuksen ja historian ymmärrys nousee esiin vahvasti. Kuinka voimme suhteuttaa virtuaalivaluuttaa tulevaan ellemme ymmärrä rahan historiaa?
Cox vertaa nykyistä fiat-rahajärjestelmää hajautettuun virtuaalivaluuttaan ja käy läpi eri järjestelmien yhtymäkohtia sekä eroavaisuuksia. Nykyjärjestelmässä hyötyjinä ovat velalliset velkojien kustannuksella. Bitcoinissa tilanne taas muuttuu päinvastaiseksi.
Koska valuutan arvoa ei voida mielivaltaisesti lisätä kuten paperivaluuttojen tapauksessa, seurauksena on valuuttayksikön arvonnousu. Tämä suosii säästäjiä, yrittäjiä sekä kaikkia niitä, joilla on vaihdantaa edistävää tarjottavaa yhteiskunnalle.
Vaakakupissa painavat Bitcoinin selkeät edut käyttäjille. Sen käyttö on lähes reaaliaikaista ja ilmaista kansainvälisesti verrattuna nykyisiin päivissä mitattaviin pankkisiirtoihin ja kalliisiin palvelumaksuihin. Toisaalta valtioilla on tapana pyrkiä sääntelemään kaikkea uutta ja samalla suojelemaan olemassa olevia rakenteitaan.
Cox pitää tätä positiivisena asiana virtuaalivaluuttojen kannalta. Mitä enemmän tietoisuus muista vaihtoehdoista leviää, sen suosituimmiksi ne tulevat. Globaalin luonteen ja hajautetun järjestelmän ansiosta Bitcoin on todennäköisesti tullut jäädäkseen ja se on jo saanut aikaan uusia innovaatioita rahajärjestelmien osa-alueella.