Ayn Randin ajattelu on noussut suomalaistenkin tietoisuuteen. Randin pääteos Atlas Shrugged vuodelta 1957 myy maailmalla edelleen hyvin, joten jotain kiinnostavaa randilaisessa ajattelussa täytyy olla.
Yaron Brook on kalifornialaisen Ayn Rand Instituutin toiminnanjohtaja ja toinen kirjoittaja, Don Watkins toimii saman instituutin tutkijana.
Randin ajatuksiin nojautuen kirjoittajat toteavat, että emme tule pääsemään nykyisestä taloudellisesta suosta ja rämpimisestä eroon, ennen kuin härkää tartutaan sarvista. Jos yksilöillä on oikeus erinäisiin palveluihin valtiolta työttömyysturvasta terveydenhuoltoon, niin tällöin joillain toisilla on pakotettu velvollisuus toimittaa niitä. Eli toisen yksilön tarpeet oikeuttavat jonkun toisen pakottamiseen näiden tarjoamisessa, vaikkakin välittäjänä toimii julkinen taho.
Onko tämä moraalisesti kestävää? Randilainen vastaus on jyrkkä ei. Itsensä uhraaminen muiden alttarille ei ole hyvinvoivan yhteiskunnan tunnusmerkki. Nykymenossa moraalinen rappio edistyy askel askeleelta, ja yksilöiden kannustimet oman elämänsä vahvistamiseen ja vastuuntuntoon heikkenevät sukupolvi kerrallaan.
Vapaiden markkinoiden vallankumouksessa on kyse kapitalismin uudelleenarvioinnista ja paluusta sen juurille, mikä on yhteiskunnallisesti hyvää, jaloa ja erinomaista. Kuka uskaltaa seisoa niiden periaatteiden takana, jotka tuottavat vaurautta ja hyvinvointia jokaiselle?
Artikkeli on julkaistu Talouselämässä.