General Motorsin toimitusjohtaja kommentoi muutama vuosi sitten, että näemme seuraavien viiden vuoden aikana enemmän muutosta kuin edellisenä viitenäkymmenenä. GM harjoitteli sähköautoilla 90-luvulla samoin kuin Apple Newtonilla.
Nyt Applen voitoista pääosa tulee iPhonesta, jonka juuret juontavat Newtoniin. GM:n tapauksessa heidän suuri innovaatiohaasteensa on tulla voittoisaksi autonomisissa autoissa. Softbank sijoitti GM:n uuteen strategiaan yli kaksi miljardia vahvistaen tätä suuntaa.
Daavid vastaan Goljat taisteluissa uudet toimialarajoja rikkovat startupit ovat varteenotettava uhka nykyisille pelureille. Toisaalta vanhoilla yrityksillä on muutamia ässiä hihoissaan, jos ne pystyvät käyttämään niitä.
Vastassa on vahva sisäinen byrokratia, muutosvastarinta, nykyinen kassavirta ja vanhat asiakassuhteet. Vaatii melkoista rohkeutta lähteä keikuttamaan laivaa ja kannibalisoimaan vapaaehtoisesti olemassa olevaa toimintaa.
Tätä uudistuminen kuitenkin vaatii ja sen voi tehdä joko itse vapaaehtoisesti ja kontrolloidusti tai antaa markkinoiden hoitaa homman puolestaan tuhoisin seurauksin.
Kirja perustuu kuuteen neuvoon, joiden pohjalta innovaatiopohjaista muutosta lähdetään viemään eteenpäin.
1) Lineaarinen muutos ei ole riittävää. Tarvitaan portaittaisia hyppäyksiä asiakkaiden arvostamissa lopputuloksissa. Startupeilla neuvona on vähintään 10x muutos aikaisempaan.
2) Innovointia pitää tehdä ylhäältä alas päin yrityksen laajuisesti, mutta myös alhaalta ylöspäin. Vastaavasti isoja panostuksia pitää ajaa samaan aikaan, kun tehdään useita pieniä uudistuksia. Pienet sitouttavat henkilöstä ja luovat innovaatioiden kulttuuria.
3) Käytä omaa dataa valuuttana. Rakenne oma datatase, hyödynnä koneoppimista ja käännä data liikevaihdoksi.
4) Hyödynnä innovaatioverkostoja ja ekosysteemiä. Haasteena on ketteryys, rahoitettavuus, avoimuus ja inertia ulkopuolisille mahdollisuuksille.
5) Arvosta henkilöstön kyvykkyyksiä enemmän kuin teknologioita. Joskus laajasta, mutta samalla syväosaamisesta voi joutua maksamaan kovan hinnan lyhyellä tähtäimellä.
6) Määritä yrityksen tarkoitus oikein. Miksi yritys on olemassa? Joskus tämä vaatii erillisiä budjetteja, jotta tulevaisuus ei joudu maksumieheksi lyhyen tähtäimen tulostavoitteille.
Goljateilta löytyy kruununjalokiviä, joiden täytyy täyttää kaikki kolme seuraavaa vaatimusta. Niiden täytyy olla kriittisiä asiakashyödylle, omassa kontrollissa ja vaikeita kopioitavia muille.
Vastaavasti näiltä yrityksiltä löytyy muutamia etuja startupeihin nähden: omarahoitteiset innovaatiot, tunnettu tuotemerkki, asiakassuhteet, asennuskanta, datapankit, suojaavat patentit ja muskeli standardointityöhön.
Ennen digitalisaatiota keskiverto oli riittävän hyvä. Nykyään tämä ei enää päde ja siksi Goljatit kaatuvat, kun asiat eivät palaakaan enää tuttuun normaaliin. Voittajia on vähemmän ja heidän valta on lähes kaikkivaltaista.