Pomot ovat mahdottomassa ristivedossa. Toisen hyvä pomo on toisen huono pomo. Psykologi Tony Dunderfelt käy läpi johtamisen haastavaa maailmaa konkreettisesti ja kiteyttäen.
Teos on nopealukuinen, mutta silti täynnä asiaa. Painotus on havainnollisissa esimerkeissä, joista on helppo löytää omaa elämää lähellä olevia esimerkkejä. Dunderfelt esittelee eri temperamenttityypit värien kautta: sininen, punainen, vihreä ja keltainen. Ensimmäiset ovat asiakeskeisiä ja jälkimmäiset elämyskeskeisiä. Toisella akselilla on suuntautuneisuus ulos- tai sisäänpäin.
Merkittävä osa väärinkäsityksistä ja työpaikkojen ongelmista johtuu eri luonteenpiirteisten ihmisten ymmärtämättömyydestä toisiaan kohtaan. Erityisesti pomoille itsetuntemus ja erilaisten ihmistyyppien tunnistamisesta on apua. Tunnistamalla oman ’värin’ pystyy opettelemaan tulemaan toimeen ja huomioimaan erilaisten ihmistyyppien tapoja toimia ja kommunikoida.
Kuulostaako tutulta: kiltti pomo, asiantuntija pomo, kontrolloiva pomo, räyhäävä pomo tai innostunut pomo? Jos löydät itsesi tai alaisesi tunnistavat sinut kuvauksesta, kannattaa lukea, miten muut kokevat johtamistapasi.
Yhteenvetona Dunderfelt tarjoaa viisi yksinkertaiselta kuulostavaa avainta hyvään yhteistyöhön: konkreettisuus, kuunteleminen, jämäkkyys, positiivisuus ja tavoitteet. Näiden toteuttaminen käytännössä vaatii harjoitusta. Esimerkiksi kuunteleminen edellyttää ymmärrystä yksilön henkilökohtaisiin kokemuksiin. Asioista ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta pelkän 30 sekunnin avoin ja läsnä oleva kuunteleminen pystyy välittämään olennaisen viestin.
Auktoritääristen johtamistapojen jälkeen olemme harjoittelemassa vuorovaikutteista työskentelyä. Vanhat pomotusmallit ja odotukset kuitenkin lyövät välillä pintaan työelämän puristuksessa. Hyvä paha pomo tarjoaa rakentavia eväitä työpäiviin.