ETF:t eli pörssinoteeratut rahastot ovat rantautuneet Suomeen ja niiden suosio on kasvussa. Teos ETF – Avain monipuoliseen sijoittamiseen on ensimmäinen kotimainen esitys aiheesta.
Ensivaikutelma tuhdinoloisesta teoksesta nostattaa odotuksia, mutta niiden täyttäminen onkin jo hankalampaa. Kirjasta vain 50 ensimmäistä sivua on itse asiaa ja loput tekijöiden valitsemien rahastojen tuotekohtaisia tietoja. Niiden lisäarvo on vähintäänkin kyseenalainen, koska samat tiedot päivitettyinä löytyvät helposti netistä.
Aaron Kaartinen ja Petre Pomell ovat selkeästi alansa asiantuntijoita ja kirja toimiikin hyvänä johdatuksena aiheeseen. Kirjoittajat käyvät lyhyesti lävitse etf:n historiaa ja perustelevat etf-sijoittamisen hyviä ja huonoja puolia, sijoitusstrategioita ja etf-rakenteita. Hiukan perehtyneemmälle lukijalle anti jää kuitenkin köykäiseksi. Toki lukija löytää hyviä yksityiskohtia, mutta suuremmat ahaa-elämykset jäävät häneltä saamatta.
Pörssinoteeratut rahastot ovat perinteisesti olleet passiivisia sijoitusvälineitä, joiden houkuttelevuus on perustunut niiden edullisiin hallinnointikustannuksiin sekä hajautukseen. Aktiivisten rahastojen merkittävästi suuremmat kulut eivät tuottojen perusteella usein oikeuta niiden valta-asemaa passiivisiin rahastoihin verrattuna. Etf:t ovatkin kätevä ja helppo tapa harjoittaa pitkäaikaista säästämistä ja sijoittamista. Tuotekirjo on laaja ja pörssinoteerattavuus tekee kaupankäynnistä vaivatonta.
Etf-tuotteista ei pidetä kovaa meteliä, koska niiden katteet rahastoyhtiöille ovat aktiivisia rahastoja huonommat. Mutta juuri sijoittajan näkökulmasta ne ovatkin osta ja pidä –strategiaa noudattavan hyviä ystäviä. Pienetkin erot kuluissa ovat merkittäviä summia pitkällä aikavälillä. Pörssinoteerattuihin rahastoihin kannattaa tutustua, vaikkapa Kaartisen ja Pomellin johdatuksella.
Arvio on julkaistu Talouselämässä.