Johtava innovaatioguru Clayton M. Christensen herättää mielenkiinnon heti kirjansa ensimmäisellä sivulla. Mitä tapahtui ammatillisesti hyvin menestyneille yliopistoaikojen kurssikavereille vuosikymmenten aikana?
Aluksi suurimmalla osalla näytti menevän hyvin, mutta pikku hiljaa alkaa ilmetä ongelmia elämän eri osa-alueilla. Joillakin on avioeroja, toiset ovat onnettomia urallaan tai välit lapsiin ovat poikki. Enronin toimitusjohtaja Jeffrey Skillingin tapauksessa ura katkeaa linnatuomioon.
Christensen esittelee Frederick Herzbergin kannustinteoriaa, joka jakaa työtyytyväisyyden kahteen osaan: hygienia- ja motivaatiofaktoreihin. Hygieniaan kuuluvat status, kompensaatio, työolot jne. Jos nämä eivät ole kohdillaan, niin seurauksena on epätyytyväisyyttä.
Mutta vastakohtana ei ole tyytyväisyys, vaan pelkästään tyytymättömyyden puute. Motivaatiofaktorit sen sijaan tuovat sisältöä työhön ja elämään. Näitä ovat esimerkiksi työn haastavuus, vastuu, tunnustus ja henkilökohtainen kasvu.
Onko työni mielekästä vai ylläpidänkö sillä vain elintasoani?
Kirjan innostavan alun nostattamat korkeat odotukset eivät täyty loppua kohden. Tosin Christensen käsittelee kirjan teemoja yritysesimerkkien kautta ja hänen esiin nostamansa yritystapaukset ovat erittäin mielenkiintoista luettavaa. Konkreettisista yritysesimerkeistä hän johtaa analogioita yksityiselämän puolelle.
Bestseller-teokseen kannattaakin tarttua rennolla otteella. Sitä voi lukea johtamisoppaana ja keskittyä yritystapauksiin tai sitten ottaa pehmeän laskun elämänhallintaan liike-elämän näkökulmasta.
Arvio on julkaistu Talouselämässä.