Rationaali optimisti tarjoilee nimensä mukaisesti epäsuosittuja tosiasioita ja näkemyksiä. Myyntimenestys on käännetty yli 30 kielelle ja se on kerännyt useita palkintoja.
Ridley ei kaihda pureutua isoihin kysymyksiin tieteen teorian, tilastojen ja tosiasioiden valossa. Kirja tuo esiin ihmiskunnan kehityksestä valoisia puolia, jotka eivät yleensä saa paljon palstatilaa. Tuomionpäivän profeetat ja pessimistit luovat uutisia, positiiviset asiat harvemmin.
Juuri siksi tämä kirja on niin merkittävä. Ridley käy läpi ihmiskunnan historiaa kepeästi, mutta silti tiukasti asiassa ja faktoja esitellen. Parissa sadassa vuodessa ihmisten määrä on kuusinkertaistunut, elinodote kaksinkertaistunut ja reaalitulot kasvaneet yli yhdeksänkertaisesti.
Tietämyksen lisääntyminen ja työn erikoistuminen yhdessä tuottavuuden ja innovaatioiden kanssa mahdollistavat elintason kasvun ja köyhyyden merkittävän vähentymisen. Ridley selättää monia vaikeita yhteiskunnallisia haasteita. Kasvavan väestön ruokkiminen ei sittenkään ole mahdoton ongelma ja ekologisestikin asiat ovat menossa parempaan suuntaan. Väestön määrä tasaantuu pikku hiljaa ja sadan vuoden päästä syntyvyys jo laskee.
Kuka muistaa vielä happosateet 80-luvulta? Joka vuosikymmenellä on oma tuomioteemansa, jota toitotetaan ja josta sitten luovutaan seuraavan uuden uhan edessä. Kirjoittaja toteaakin, että ”sukupolvi, joka on kokenut enemmän vapautta, vapaa-aikaa, koulutusta, terveydenhuoltoa, matkustelua ja hierontaa kuin yksikään aikaisempi sukupolvi, meuhkaa synkkyydestä joka käänteessä.”
Rationaali optimisti käsittelee myös ilmastonmuutosta, Afrikan tulevaisuutta, luonnonresurssien katoamista ja saasteita. Silti kirjan luettuaan välittömin uhka saattaakin olla, että lukija alkaa nähdä maailman vähän optimistisemmassa valossa.