Patagonian yritystarina on ylistystarina yrittäjästä. Perustaja Yvon Chouinard on ”vastahakoinen” liikemies, joka ei perusta tietokoneista tai toimistoista. Hän on henkeen ja vereen ulkoilmaihminen. Patagonian tarina lähteekin Chouinardin omista tarpeista ja mielenkiinnon kohteista: vuorikiipeilystä.
Alussa oli vain pieni metallipaja ja maailman parhaat vuorikiipeilyvälineet. Heikon katteen ja kannattavuuden kovista tuotteista siirryttiin luontaisen kysynnän kautta myöhemmin ”pehmotuotteisiin” eli ulkoiluvaatteisiin. Patagonia onkin käsite vaatealalla. Omien sanojensa mukaan se valmistaa parhaita vaatteita ja pyrkii aktiivisesti kannustamaan ihmisiä ostamaan niitä vähemmän. Hyvä kestää ja tuotevalikoimakin uusiutuu rauhallista tahtia.
Patagonia kasvoi 90-luvun alkuun huimaa vauhtia, mutta yritys kohtasi kasvukriisin vuosikymmenen alkupuolella. Edessä oli toiminnan uudelleen arviointi ja kasvutavoitteiden muutos. ”Vain” 20 prosentin vuosikasvu oli käydä yrityksen kohtaloksi, joten jatkossa päädyttiin vain luonnolliseen laajentumiseen eli noin 5 prosenttiin. Yksityisomisteinen yritys on vuosien varrella kerännyt joukon erilaisia palkintoja parhaasta työpaikasta ympäristöpalkintoihin.
Patagonia tekee asiat omalla tavallaan. Kirjan otsikko kuvaa yrityksen politiikkaa, joka mahdollistaa joustavat työajat ja kertoo samalla yrityksen luottamuksesta työntekijöitä kohtaan. Yritys on toiminut aikanaan edelläkävijänä järjestämällä pääkonttoriinsa oman lastentarhan ja tarjoamalla myös muita merkittäviä etuja henkilöstölleen. Huomattava osa työntekijöistä on myös yrityksen tuotteiden aktiivisia käyttäjiä.
Kirja tuo esiin yrityksen näkemyksiä suunnittelusta, tuotannosta, jakelusta ja monesta muusta yrityksen toimialueesta. Patagonia on onnistunut menestymään omillaan Japanissa, jota pidetään yhtenä maailman vaativimmista kuluttajamarkkinoista. Tosin aluksi hekin kokeilivat kaikkia yleisiä toimintatapoja ja päätyivät vasta erehdyksien kautta toimimaan täysin päinvastaisesti.
Patagonia kuuluu menestystarinoihin, joihin kannattaa tutustua vaikkei vuorikiipeilystä välittäisikään.