Gary Erickson oli 280km pyöräilylenkillä, joka muutti hänen elämänsä. Mukana oli vain 6 energiapatukkaa ja viimeistä hän ei meinannut saada millään kurkusta alas. Hän päätti tehdä asialla jotain ja perusti lopulta Clif Bar yrityksen, jonka päätuotteena oli kilpailijoita maukkaampi ja terveellisempi urheilupatukka.
Vuosituhannen vaihteessa Erickson kieltäytyi myymästä yritystään 120 miljoonalla dollarilla. Tuolloin liikevaihtoa oli vajaa 70 miljoonaa ja kasvua edellisvuodesta lähes tuplat. Ericksonin 50/50 yhtiökumppani kieltäytyi jatkamasta kaupan peruunnuttua ja uhkasi purkaa yrityksen saadakseen omansa pois.
Erickson oli kovan paikan edessä. Hän tarvitsi 62 miljoonaa ostaakseen yhtiökumppaninsa ulos ja jatkaakseen liiketoimintaa itsenäisenä. Henkilökohtaisella pankkitilillä oli 10 000 taalaa ja pankkirahoitus ei ollut realismia omistajanvaihdokseen.
Kirja käsittelee pääosin Ericksonin päätöstä pitäytyä yksityisyrittäjänä kovassa kilpailijapaineessa, jossa isojen korporaatiojättien markkinointi- ja tuotekehitysbudjetit ovat ihan eri kokoluokassa. Yrittäjä käy läpi eri vaihtoehtoja pitää yritys kasvu-uralla ja toteaa kaiken ulkopuolisen rahoituksen kaatuvan aina lopulta irtautumissuunnitelmaan riskirahoittajien ja strategisten yrityspartnerien osalta.
Vähemmistöomistaja haluaa saada varmuuden sijoituksensa likvidoinnista 5-10 vuoden aikaperspektiivillä, joka käytännössä aina merkitsee nykyisen omistajan kontrollin menestystä yrityksestä. Samalla häviää usein myös yrityksen menestystekijät ja ”mojo”, jotka ovat olleet yrityksen asiakkaiden brändilojaalisuuden taustalla.
Clif Bar on menestyvä yritys, jolla on hyvin omintakeinen vahva yrityskulttuuri ja yhteiskuntavastuu. Kirja antaa mielenkiintoisen kuvan johtaa ja kasvattaa yritystä markkinoiden ehdoilla verrattuna perinteiseen tapaan pyrkiä keinotekoisesti luomaan ja pitäytymään finanssiluvuista johdetuissa kasvuvaatimuksissa.