Sir Ken Robinson piti 2006 Ted Talkin Tappaako koulu luovuuden?, jonka on nähnyt arviolta 400 miljoonaa ihmistä 160 maassa. Out of Our Minds pelastaa monen päivän. Kirjan teesinä on luovuuden monet muodot ja kuinka vähän hyödynnämme kaikkien potentiaalia.
Mistä johtuu, että pääosa lapsista pitää itseään luovina, mutta useat aikuiset eivät? Kykyjen tuhlaaminen ei ole tarkoituksellista, vaan järjestelmällistä. Koulujärjestelmät perustuvat pääosin vanhoihin malleihin ja tarpeisiin.
Monessa maassa pyritään kasvattamaan akateemisen koulutuksen määrää. Politiikkaa saattaa toimia, mutta oppilaat eivät siitä hyödy. Työnantajatkaan eivät löydä luovia, hyvin viestiviä tiimityöläisiä, jotka mukautuvat uusiin tilanteisiin ja omaavat hyvän itseluottamuksen.
Ei ole yllätys, ettei perinteinen akateeminen koulutus vastaa näihin tarpeisiin. Sitä ei ole suunniteltu siihen.
Robinson määrittää luovuuden prosessina alkuperäisistä ideoista, joilla on arvoa. Tyypillisesti ne ovat aluksi outoja ja massojen vieroksumia. Joskus kestää sukupolvia ennen kuin ne hyväksytään osaksi kulttuuria ja yhteiskuntaa arvojen ja tapojen muutosten myötä.
Luovan johtajuuden periaatteita löytyy lähes joka sormelle:
1) Jokaisella on luovaa potentiaalia
2) Innovaatio perustuu mielikuvitukseen
3) Voimme kaikki oppia olemaan luovempia
4) Luovuus kukoistaa moninaisuudessa
5) Luovuus rakastaa yhteistyötä
6) Luovuus ottaa aikansa
7) Luovat kulttuurit ovat notkeita, uteliaita ja vaativat omaa tilaansa.
Opetuksen tarkoituksena ei ole täyttää tankkia ja tyhjentää sitä loppuelämää, vaan elää myös nyt, olit sitten lapsi tai aikuinen.