Miksi emme välttämättä muista mitä söimme aamupalaksi tai missä auton avaimet ovat?
Neurotutkija Levitin avaa aivojen toimintaa ja tarjoaa tieteelliset perustat monille jokapäiväisille asioille. Kirjan on täynnä oivalluksia, jotka ovat saattaneet askarruttaa pitkään, mutta ovat lopulta luontaisia toimintamalleja.
Tarkkaavaisuutemme kapasiteetti on noin 120 bittiä, joista yhden ihmisen puhe syö puolet. Eli kahta vielä kuuntelemme samaan aikaan, mutta kolmas vuotaa jo yli.
Multitasking ei tehosta toimintaa, vaan on juuri kaikkea päinvastaista. Huomiokykymme riittää vain yhteen asiaan kerralla. Voimme hyppiä tehtävästä toiseen nopeasti ja tämä luo illuusion monien asioiden samanaikaisesta tekemisestä.
Kuitenkin luova työskentely ja keskittyminen vaativat yhteen asiaan syventymistä ja siinä pysymistä. Tämä on aivoille myös vähemmän rasittavaa kuin tehtävien välillä hyppely, joka kuluttaa enemmän energiaa ja saa tuntemaan olon lopulta väsyneeksi.
Aivot suosivat kaikkea uutta ja siksi sosiaalisen median jatkuva tuijottelu ja maileihin vastaaminen heti tuntuvat mieluisalta.
Tietoisuus lukemattomasta mailista voi kuitenkin vähentää älykkyyttä 10 pistettä ja kamppailua keskittymisen kanssa on harjoiteltava. Multitasking haittaa myös uuden oppimista. Se saa uuden tiedon tallentumaan vääriin osiin aivoja ja siten haittaa sen hyödyntämistä.
Unella on yleisesti tunnustettua suurempi vaikutus elämäämme. Jo tunnin parin yöunien vähyys vaikuttaa suorituskykyyn useiden seuraavien päivien aikana. Ja menetettyjä tunteja ei korvata kahvikupillisella tai seuraavan yön pidemmillä unilla.
Kirja on täynnä käytännöllisiä vinkkejä elämän eri osa-alueille ja siten mieltä avartava lukukokemus.