Vihreydestä on tullut monille yrityksille jo vahva osa perusliiketoimintaa. Myös IBM, Nike, GE, Walmart ja monet muut isot brändit ovat oivaltaneet kestävämpien toimintatapojen perustavanlaatuiset edut ja niistä seuraavat muutokset.
Yritykset saattavat joutua kyseenalaistamaan koko liiketoimintamallinsa. Esimerkiksi Xerox päätyi laskuttamaan asiakkaitaan kopioiden määrän mukaan laitteiden myynnin sijaan. Minkälaisia ratkaisuja yritykset tarjoavat jatkossa asiakkailleen, jos ne samalla haluavat pitäytyä liikevaihto- ja voittotavoitteissaan? Vastauksena ei välttämättä ole myydä asiakkaille lisää tuotteita.
Tommi Lampikoski ja Johanna Sippo esittävät vihreiden innovaatioiden nelikentän, joka kuvaa eri syvyystasoa ja samalla vaativuutta kestävän toiminnan toteuttamisessa. Rationaalipeli keskittyy kustannussäästöihin ja tehokkuuden lisäämiseen. Kumppanipeli edellyttää oman verkoston sitouttamista ja yhteistä ongelmanratkaisua.
Radikaalipeli vaatii luovuutta ja kokeiluja uusien liiketoimintamallien ja strategioiden löytämiseksi. Haastavimpana on selkopeli, jonka vaikutukset voivat muuttaa parhaimmillaan toimialoja tai yleisiä käytäntöjä.
Esimerkkinä selkopelin haastetasosta on yhdysvaltalaisen mattoalan suuryrityksen Interfacen tavoite päästä vuoteen 2020 mennessä kaikissa yrityksen toiminnoissa nollapäästöihin. Matkan varrella uudet innovaatiot ja oivallukset ovat palkinneet myös yhtiön osakkeenomistajia vahvalla tuloskunnolla ja markkina-aseman vahvistumisella.
Yli 50 yritysjohtajan ja yrittäjän haastatteluista ja monivuotisesta yliopistotutkimuksesta kootun teoksen haasteena ovat yksityiskohdat. Informaatiotulvan alta voi olla vaikea poimia todellisia helmiä.
Arvio on julkaistu Talouselämässä.